Career Group - Nederland | De werk-privé balans in de praktijk
576
post-template-default,single,single-post,postid-576,single-format-gallery,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

De werk-privé balans in de praktijk

Het belang van een balans van werk en privé is vooral een lange termijn balans. In het begin zul je weinig verschil merken, mensen zijn vergevingsgezind. Maar als je lange tijd geen aandacht hebt voor je familie en vrienden ga je uit elkaar groeien. Dat gebeurd nou eenmaal, maar je moet oog blijven houden voor de belangrijke mensen in je leven. Je belangrijkste vrienden, je broers, zussen en ouders en natuurlijk je geliefde en kinderen.

 

Maar hoe doe je dat? Een aantal tips om die balans te behouden:

1. Plan vooruit

Plan vooraf tijd vrij om iets te ondernemen met mensen die belangrijk voor je zijn. Je hebt niet voor niets een agenda. Plan de tijd in, desnoods ruim vantevoren. Samen naar de film, uit eten of gewoon wat drinken. Veel evenementen zie je van ver aankomen. Carnaval, verjaardagen, Sinterklaas, Kerst. Plan ze!

 

2.Denk aan jezelf

Maak ook tijd voor jezelf vrij. Plan schermloze tijd in voor jezelf. iPad weg, telefoon weg, geen laptop, geen games. Een goed boek doet wonderen om rust te vinden én te ervaren.

 

3. Zorg goed voor jezelf.

Geef je grenzen aan, ook privé. Het is soms misschien even slikken maar het is oh zo goed voor jezelf als je aangeeft wat je wel en wat je niet wilt. En misschien klinkt het onverwacht, maar je vrienden en familie zullen het op lange termijn zeker waarderen.

 

4.  Leer delegeren

Laat anderen het werk eens doen. Niet alles hoeft uit jouw pen te komen. Je kunt iemand ook eens vragen iets voor je te doen. Zakelijk, maar ook privé. Als iemand simpelweg beter is in sommige klusjes, vraag het hen. Doe uiteraard ook iets voor ze terug als ze jou om iets vragen. Het is geven en nemen!

 

5. Zet tijdslimieten

Zet een limiet voor jezelf op het gebruik van apparaten. Zeker apps en games zijn gemaakt om je er in te verliezen. Hoe meer tijd dat je bezig bent met de game of het spel hoe meer omzet voor de fabrikant. Zorg dat je tijd over hebt. Gamen is leuk, maar hou het leuk voor iedereen.

 

6. Ga sporten

Nee, je wordt niet moe van sporten. Je krijgt er energie door. En dan een tip die je misschien nog niet gehoord hebt: je wordt er beter van in je werk. Jezelf even helemaal afpeigeren doet wonderen voor je geest, ineens heb je je Eureka moment te pakken (echt waar!).

 

Voor alles geldt: zoek de balans.

 

No Comments

Post a Comment